Вирок суду в Грузії щодо Саакашвілі не впливає на екстрадиційну перевірку – ГПУ

Вирок суду в Тбілісі, який заочно засудив екс-президента Грузії, колишнього голову Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі до трьох років позбавлення волі, не впливає на екстрадиційну перевірку в Україні, заявив Радіо Свобода речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

«Вирок суду до уваги під час перевірки, яка була розпочата ще в 2017 році, не береться», – сказав Лисенко.

Він зазначив, що прокуратура Києва у рамках екстрадиційної перевірки має допитати Саакашвілі.

«Для початку Саакашвілі має прийти до прокуратури Києва, дати свідчення. Рішення в Міністерстві юстиції будуть ухвалювати, коли київська прокуратура після розмови з Саакашвілі надасть відповідні матеріали», – заявив Лисенко.

У Facebook речник ГПУ зазначив, що 27 грудня 2017 року Саакашвілі запрошували до прокуратури Києва для надання пояснень, однак після прохання сторони захисту допит перенесли.

Він додав, що відповідно до Європейської конвенції про видачу правопорушників «видача особи здійснюється за умови вчинення нею злочину, за який за законодавством сторони, що вимагає видачі, може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком не менше як один рік».

Міський суд Тбілісі 5 січня заочно засудив екс-президента Грузії, колишнього голову Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі до трьох років позбавлення волі за статтею про «зловживання службовим становищем» у справі про вбивство у 2006 році співробітника «Об’єднаного банку Грузії» Сандро Ґірґвліані. Сторона захисту Саакашвілі заявляла, що справа є політичною і спрямованою проти Саакашвілі як проти одного з найбільш впливових, за їхніми словами, опозиційних політиків Грузії. Сам політик назвав вирок «незаконним».

Грузія тривалий час домагається від України видачі Саакашвілі, проти якого в його рідній країні порушена низка кримінальних справ.

Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький у коментарі Радіо Свобода заявив, що у Міхеїла Саакашвілі на сьогодні є достатньо правових статусів для того, щоб влада України не могла його екстрадувати навіть після рішення суду в Тбілісі.

Наприкінці липня президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства.

leave a reply: