Саакашвілі: будемо «ламати шиї» Порошенку й Луценку

Колишній президент Грузії, лідер «Руху нових сил» Міхеїл Саакашвілі заявив, що продовжить боротьбу з українською владою після видворення до Польщі.

«У мене після вчорашнього дуже болить шия, тому що вони всіляко мене душили всю дорогу. Я хочу сказати: шия у мене мине, а шиї українському олігархату разом з українським народом ми скрутимо… Ми «скрутимо шию» Порошенку та його банді, Луценку (президенту України Петрові Порошенку та генпрокурору Юрію Луценку – ред.), усі вони сидітимуть у тюрмі», – сказав Саакашвілі у Варшаві 13 лютого.

Він додав, що є вільним у Європі.

«В Україні, навпаки, мене щодня переслідували, за мною стежили, постійно влаштовували провокації, постійно записували, постійно застосовували фізичну силу, заарештовували, а тут я на волі. Європа вільна. І Україна буде вільна. Вільний Саакашвілі для вас у рази небезпечніший», – заявив Саакашвілі.

За словами колишнього президента Грузії, він має намір у найближчі тижні «активно співпрацювати з Європейським парламентом, європейськими політиками, американськими політиками».

«Ми створюватимемо свій «список Магнітського» щодо української корупції», – зазначив Саакашвілі.

12 лютого соратники Саакашвілі заявили про його затримання невідомими в центрі Києва. Згодом Державна прикордонна служба України заявила, що Міхеїла Саакашвілі повернули до країни, звідки він «прибув, порушуючи українське законодавство». З повідомлення ДПСУ випливає, що Саакашвілі вислали до Польщі, звідки він, не проходячи контролю, прибув до України у вересні 2017 року.

В Україні Саакашвілі є підозрюваним у справі про «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності». В пресі це звинувачення найчастіше звучить як «сприяння спробі здійснення державного перевороту», таким чином формулювали суть звинувачень представники правоохоронних структур. У цій справі Саакашвілі затримували 8 грудня, згодом суд замінив йому запобіжний захід на нічний домашній арешт, термін якого сплив 6 лютого.

5 грудня минулого року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні. Він навів записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують це. Саакашвілі назвав неправдивими всі обвинувачення на свою адресу.

У липні 2017 року Міхеїл Саакашвілі указом президента України втратив українське громадянство. Чинність його закордонного паспорта громадянина України після втрати громадянства скасована.

Саакашвілі 10 вересня 2017 року потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю. У вересні суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. Крім того, суд відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до державної міграційної служби у визнанні його біженцем.

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у його рідній Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

leave a reply: