Російське судно заблоковане в порту Херсона на 3 роки – заступник представника Порошенка в Криму

Російське судно «Механік Погодін», що перебуває в порту Херсона, заблоковане там на три роки, повідомив перший заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Ізет Гданов.

«10 серпня актив даної компанії, а саме судно «Механік Погодін», був заблокований на три роки в порту міста Херсон», – сказав Гданов у коментарі «Громадському радіо» 18 серпня.

За даними оператора судна, екіпаж «Механіка Погодіна» не пустив на борт портову інспекцію, яка збиралася перевірити скаргу про незадовільний стан. Гданов назвав такі дії екіпажу незаконними, додавши, що моряки, «у відповідності до вимог чинного законодавства, понесуть відповідальність».

Читайте також: Деякі російські судна зупинили поставки в Україну після затримання танкера в Херсоні – Reuters

Гданов зазначив, що інспекція спробує потрапити на судно вдруге.

У Росії вже відреагували на ці повідомлення української сторони. Член комітету Ради федерації з оборони й безпеки Франц Клінцевич заявив, що «українська влада явно грається з вогнем», блокуючи російське судно «Механік Погодін» в порту Херсона.

«У Росії є сотні способів відреагувати на ці провокації, і наше терпіння на межі», – цитує Клінцевіч російське державне агентство новин ТАСС.

Про затримання російського судна «Механік Погодін» стало відомо 10 серпня. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що екіпажу судна дії української влади не торкаються. 12 членів екіпажу включно із капітаном, які є громадянами Росії, «вільні у своїх пересуваннях, їх ніхто не утримує», проте вони залишаються на судні.

Денісова нагадала, що під українськими санкціями перебуває судно як майно, яке, за попередніми даними, належить компанії ВЕБ «Лізінг», внесеній до санкційного списку 26 липня 2018 року.

Це було останнє з низки взаємних затримань суден України і Росії іншою стороною в Чорному чи Азовському морі.

leave a reply: