В РПЦ заявляють про «небезпеку» від спілкування з ПЦУ для Афону і закликають до «правильного вибору»

У Російській православній церкві заявили про «небезпеку» від спілкування з представниками Православної церкви України для монастирів гори Афон у Греції і закликали їх зробити «правильний», із позиції Москви, вибір.

Як заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату (РПЦ) митрополит Іларіон, Афон має або захищати «канонічну правду», або підкоритися «беззаконному рішенню Константинопольського патріархату», який надав помісній ПЦУ канонічну автокефалію.

Як мовиться в його статті на одному з російських православних сайтів, молитовне спілкування з «розкольниками», як у Москві називають ПЦУ ще небезпечніше для Афону, ніж гіпотетичне порушення давньої заборони жінкам ступати на землю цієї «святої гори» у Греції, єдині мешканці якої – ченці чоловічих православних монастирів.

Стаття з’явилася на мало відомому сайті «Ісус», що його митрополит РПЦ Іларіон створив кілька місяців тому, 10 лютого, але російські засоби інформації привернули до неї увагу вже 11 лютого.

Нині на Афоні перебуває з візитом делегація Православної церкви України, яка вже відвідала кілька тамтешніх монастирів і провела спільні богослужби з їхніми ченцями. При цьому, за повідомленнями, Пантелеймонів монастир, що традиційно вважається «російським» через національність більшості ченців, не впустив делегацію ПЦУ.

Гора Афон у Греції, на відміну від решти території цієї країни, церковно підпорядкована Вселенському патріархатові Константинопольському, але її монастирі мають широку автономію.

Вселенський патріархат, який скористався своїм давнім традиційним привілеєм як «перший за честю» у православному світі і надав канонічну автокефалію новоствореній Православній церкві України, визнає її як одну з 15 канонічних автокефальних помісних православних церков. Московський патріархат (РПЦ), який і далі вважає Україну «своєю канонічною територією», різко критикує це рішення і називає його «неканонічним», а також намагається нав’язати таке бачення іншим православним церквам. Наразі ще жодна з православних церков, крім Вселенського патріархату і РПЦ, не висловилася офіційно щодо визнання чи невизнання ПЦУ.

 

 

 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Синод Православної церкви України ухвалив низку рішень на своєму першому засіданні

Епіфаній про Путіна, Порошенка, вибори, прокльони і хустки

До Православної церкви перейшли понад 200 парафій УПЦ (МП) – представниця президента

На службі Сталіна і Путіна. У Росії до війни проти України на церковному фронті долучились і деякі ліберали

УПЦ (МП) у Криму благословляє окупантів на захист Росії і освячує їхню зброю

leave a reply: