В ЄС хочуть за 10 років подолати розрив у рівні життя між Євросоюзом і його сусідами

Єврокомісар із європейської політики сусідства і питань розширення Йоганнес Ган заявляє, що в найближчі десять років його прагненням є подолання розриву в рівні життя між ЄС і країнами-сусідами.

«Ну, моє бачення, якщо хочете, і на це спрямована моя політика – це зменшити різницю у рівні життя між Європейським союзом і його сусідами. Відтак, у 2030-му році, в ідеалі, цей розрив у рівні життя має бути подоланий або принаймні значно скорочений. І це відповідає найбільшому інтересу громадян – щоб була перспектива, щоб були достойні умови життя в їхніх країнах, щоб не було потреби виїжджати», – сказав Ган в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми чули, що Україна вже отримує 15 мільярдів євро на рік переказами від трудових мігрантів. Думаю, треба це змінити: щоби більше людей поверталося в Україну, в Молдову, в інші країни й інвестували в свої країни, використовували нагоди, яких буде більше у майбутньому», – додав він.

Читайте також: «Східне партнерство»: чого досягла Україна у співпраці з ЄС?

10 років тому, у травні 2009 року, Європейський союз оголосив про створення ініціативи «Східне партнерство», основна мета якої полягала у зближенні з шістьма країнами, колишніми республіками Радянського Союзу.

Окрім України, до цієї платформи увійшли також Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія і Молдова. Кожна з цих країн на той час по-різному була готова до поглибленої інтеграції – це стосувалося не тільки рівня економічного розвитку держав, але й підтримки демократичних інституцій і прав людини.

ЄС, не декларуючи своїх намірів розширення на схід, у рамках своєї політики добросусідства прагнув підтримки стабільності у цих державах, зокрема тих, які мають спільні з ним кордони.

 

leave a reply: