Представництво: через Угорщину цього тижня не буде засідання в рамах комісії Україна-НАТО

Представництво України при НАТО підтвердило, що «з «легкої руки» Угорщини протягом засідань міністрів оборони держав-союзниць НАТО 14-15 лютого вкотре не заплановано засідання в рамах комісії Україна-НАТО. 

«Будапешт знову «попрацював» аби перешкодити євроатлантичній інтеграції України», – заявили Радіо Свобода в представництві України при НАТО.

Сьогодні, 12 лютого, керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто, коментуючи заплановане на 14-15 лютого засідання НАТО на рівні міністрів оборони, заявив, що його країна і далі ветує участь України у цьому заході і що через це генеральний секретар цієї організації вже повідомив учасників про неможливість проведення такої зустрічі.

Сійярто наголошує, що без отримання юридичних гарантій з боку Києва стосовно зміни освітнього закону Угорщина не змінить своє політики в цьому питанні.

За його словами, якщо Будапешт знехтує своїм правом вето, то у цьому випадку втратить єдину можливість впливу у міжнародних організаціях. 

Міністр Сійярто визнав, що на Угорщину «намагалися чинити тиск», щоб вона не скористалася своїм правом вето, але «країна опиралася цьому», оскільки проголосила у своїй зовнішній політиці, що захищатиме «угорців, де б вони не мешкали».

За словами політика, Угорщина зацікавлена вирішенні цього питання. 

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

leave a reply: